print this page

Govert Flinck in AR

Govert Flinck in AR
Schildergeheimen ontrafeld

De geheimen van het schilderij Isaac zegent Jacob van Govert Flinck ontrafeld op

De geheimen van het schilderij Isaac zegent Jacob van Govert Flinck ontrafeld op de iPad, Museum Het Catharijnenconvent.

Niet eerder kon het werkproces van een 17e-eeuwse schilder van zo nabij worden gevolgd. De internetversie van de iPad-applicatie, die museum Het Catharijneconvent ontwikkelde bij het schilderij Isaac zegent Jacob van Govert Flinck (1615-1660), maakt dit nu mogelijk.

Ga hier direct naar de online-toepassing

Augmented Reality

De allernieuwste technieken zijn door het museum ingezet om haar bezoekers op zaal met behulp van een iPad ‘door de verf heen te laten kijken’. Dit gebeurde via de techniek van AR, Augmented Reality ofwel 'toegevoegde realiteit'. Aan een live beeld van de werkelijkheid worden door een computer elementen toegevoegd. Speciale software maakte onderliggende verf- en gronderingslagen zichtbaar en andere wetenschappelijke informatie over het gebruikte schildersdoek, de onderschildering, de manier waarop de kunstenaar zijn penseel hanteerde en over hoe hij de meest prachtige stofuitdrukkingen wist te suggereren.

Online toepassing 'net echt'

De iPad-app die het AR Lab van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten samen met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed ontwikkelde voor het Catharijeneconvent, is nu door het Utrechtse ontwerpbureau Ooxo omgezet in een online-toepassing die voor iedereen beschikbaar is. De online toepassing simuleert de AR-App nauwgezet. De gebruiker beleeft de schildergeheimen van Govert Flinck alsof hij voor het schilderij in het museum staat.