print this page

Installation Art: Who Cares?

Evaluatie van de documentaire Installation Art: Who Cares? als informatiemiddel.

In 2011 kwam de film Installation Art: Who Cares? tot stand in het kader van Access to Contemporary Art Conservation. Access2CA was een onderdeel van PRACTICs (2009-2011), het tweejarige Europese project over de conservering van hedendaagse kunst.

Affiche voor de documentaire Installation Art: Who Cares?

Affiche voor de documentaire Installation Art: Who Cares?

Dat het (museum)publiek geïnteresseerd is in verhalen over de vervaardiging van kunst is algemeen bekend, zo bewijst de hoeveelheid populaire films over ‘de kunstenaar aan het werk’. Maar zijn deze liefhebbers ook geïnteresseerd in het vervolg: de restauratie en conservering van hedendaagse installaties, waarbij musea vaak met grote problemen kampen?

Educatief middel

De 25 minuten durende documentairefilm Installation Art: Who Cares? biedt een kijkje achter de schermen van Europese musea. De documentaire was gemaakt als educatief middel, bedoeld om een breed publiek inzicht te geven in de problemen die museumprofessionals ondervinden bij het beheer en behoud en de presentatie van installatiekunst.

Waardevolle reacties

De film bood, zelfs in onvoltooide staat, een uitstekende aanleiding voor een reeks openbare bijeenkomsten over de conservering van hedendaagse kunst. Daartoe werd een enquête ontwikkeld, evenals twee startvragen voor de discussie. De serie vertoningen vond plaats in musea in Europa en de VS, de meeste gericht op een breed (museum)publiek en enkele voor professionals. De film was op dat moment nog niet af, zodat de makers konden profiteren van de waardevolle reacties die de vertoningen opleverden en deze gebruiken voor de definitieve versie.

Passend medium?

Als onderdeel van het onderzoek in Access2CA werden de verzamelde publieksreacties op de inhoud van de film geïnventariseerd en werd op grond hiervan onderzocht of de documentaire een passend medium was om dit type informatie over te dragen.