print this page

PRACTICs

Genereren en delen van kennis over de conservering van hedendaagse kunst door musea, instituten en universiteiten.

Op 30 April 2011 viel het doek voor PRACTIC's (Practices, Research, Access, Collaboration, Teaching In Conservation of Contemporary art). Twee jaar lang hadden 33 vooraanstaande internationale musea, instituten en universiteiten de handen ineengeslagen om de kennis – ontwikkeld bij diverse Europese projecten in de afgelopen decennia – te implementeren en toegankelijk te maken.

Contemporay Art: Who Cares? (I do!)

T-shirts voor het congres Contemporay Art: Who Cares? (I do!)

De vele uitdagingen die de conservering van moderne kunst met zich meebrengt, hebben geleid tot grote diversiteit van kennis en ervaringen binnen de conserveringspraktijk. Het PRACTIC's-project had tot doel deze kennis bijeen te brengen, te bundelen, te delen en aan te vullen met casestudies over de meest urgente onderwerpen: installatiekunst, documentatie, besluitvorming, zeggenschap van de kunstenaar, onderzoek en educatie.

Samenwerking

Het project werd georganiseerd door de RCE, in samenwerking met zes Europese organisaties: Tate Modern in Engeland, Restaurierungszentrum Düsseldorf en de Fachhochschüle Köln in Duitsland, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia in Spanje, het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in België en de Stichting Behoud Moderne Kunst (SMBK) in Nederland. Deze groep had een paar jaar eerder ook al succesvol samengewerkt in het project Inside Installations (2004-2007). Het project werd gesteund door het Cultuurprogramma (2007-2013) van de Europese Commissie en door het Mondriaan Fonds.

Installation Art: Who Cares?

Installation Art: Who Cares? is een documentaire van 25 minuten die een kijkje biedt achter de schermen van Europese musea: met welke problemen hebben museumprofessionals te maken bij het conserveren en tentoonstellen van installatiekunst? De inhoud van de documentaire vormde de aanleiding voor een aantal publieke bijeenkomsten. Daar werd aan de hand van reacties van museumpubliek de documentaire afgewogen of een documentaire het juiste middel is om dergelijke informatie over te brengen. 

Resultaten

De belangrijkste resultaten van het PRACTICs-project waren: