print this page

Kunstenaarsindex

Publicatie van de Index Nederlandse beeldende kunstenaars, kunstnijveraars en fotografen 1870-2009.

In 1980 verscheen een sindsdien veelgebruikte index van schilderijen in Nederlandse musea van kunstenaars geboren vóór 1870. Gesprekken van de RCE met de Mondriaan Stichting en de RKD gaven vorm aan de gedachte dat ook van kunstenaars uit de 20e eeuw zo’n index noodzakelijk is.

Karel Appel Zonder titel 1975

Karel Appel, Zonder titel, 1975, acrylverf op papier, Rijkscollectie. Werk van een van de meest voorkomende kunstenaars uit de index.

Welke kunstenaars door welke musea in Nederland gerepresenteerd worden, was tot op heden onvoldoende duidelijk. Het ontbrak Nederland namelijk aan een overzicht van moderne Nederlandse kunst (1880-2009) in museaal bezit. De RCE wilde daarom onderzoeken in hoeverre musea kunstwerken verzamelen van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars uit de periode 1880-heden.

Wie is belangrijk?

Om die vraag te kunnen beantwoorden, moest eerst worden geformuleerd wie de ‘belangrijkste' kunstenaars zijn en waren. Daaraan voorafgaand werd bepaald welke verifieerbare selectiecriteria hierbij zouden worden gehanteerd. Tevens moest worden besloten voor hoeveel kunstenaars uiteindelijk gekozen zou worden.

Handboeken

Kunstenaarsnamen werden opgenomen op basis van handboeken over moderne kunst in de brede zin van het woord, van eind 19e-eeuw tot en met eind en 20e-eeuw. In de lijst is terug te vinden uit welke bron de naam afkomstig is. Het resultaat: een publicatie met de namen en de levensdata van de belangrijkste moderne kunstenaars van Nederland.