Kennis voor collecties

Het overzicht van alle onderzoeksresultaten tussen 2008 en 2012 van het kenniscentrum roerend erfgoed van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Onderzoeksagenda » Over de agenda
²
  • Onderzoeksagenda
    Over de agenda
    Over ons
    Contact
    Colofon
    Zoeken
    Sitemap
  • Showcases
    Mill x Molen
    Victory Boogie Woogie uitgepakt
    Govert Flinck in AR
    Doet 'ie het of doet 'ie het niet?
    Vincent van Gogh aan het werk
    Risicoanalyse van Charlene
    DiMCoN, de digitale rode loper
    App's en websites: publiekstrekkers?
    Kleuren van gisteren
    Pas op met water!
    Een nieuw (oud) raam
  • Expertise
    RCE-collectie
    Onderzoek
    Museum Virtueel
    Makelij
    Plastics
    Risicomanagement
    Kleur
    Oppervlak en perceptie
    Publieksparticipatie
    Installaties
    Archeologie
  • Programma' s
    Waarde en waardering
    Op de museale weegschaal Historische interieurs Herbestemming glas-in-lood Kunst van de wederopbouw
    Toegankelijkheid
    Archivering Inside Installations PP: conservering online Evaluatie INCCA-netwerken Imago revisited MuseumApp Nieuw publiek online Play BKR Eindhoven Publieksonderzoek PRACTICs Schilderij als interface
    Object in context
    CHARISMA Conservering van gipscollecties Droge reiniging Govert Flinck Kunstenaarsinterviews Kunst in de openbare ruimte Natuurlijke kleurstoffen New Strategies
    Polymeren POPART Schoonmaken en perceptie van objecten Spijkers, kanonnen en granaten Van Goghs atelierpraktijk Victory Boogie Woogie Vroege synthetische kleurstoffen Watergevoelige olieverf?!
    Museometrie
    Bruikleenmonitor Collectiebalans Moderne Kunst DiMCoN Enquêtes Museumcongres Jaarverslagen van musea Kunstenaarsindex Musea in rijksmonumenten Museum Analytics
    Collectie-risicomanagement
    Digitaal Handboek collectie-risicomanagement CRM - Methodiek en toepassing Risicoanalyse Degradatieprocessen Risicoanalyse Gebeurtenissen Kosteneffectiviteit risicoreductie Papieren erfgoed - Metamorfoze Indemniteit
KennisPage
    • Over de agenda
    • Over ons
    • Contact
    • Colofon
    • Zoeken
    • Sitemap
    Onderzoeksagenda
    Kennis
    voor
    Collecties
    leesmodus
    delen

      EMAIL | FACEBOOK | TWITTER

    Over de agenda

    In de periode 2008-2012 verrichtte de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzoek binnen de Onderzoeksagenda Roerend Erfgoed.  

    Kennis werd verzameld via vijf onderzoeksprogramma’s met relevante thema’s die raken aan het begrip ‘waardering’. Deze website bundelt alle resultaten en producten die uit de 60 projecten van de Onderzoeksagenda 2008-2012 zijn voortgekomen. Veel resultaten zijn eerder afzonderlijk gepresenteerd tijdens onderzoeksdagen, symposia, workshops en in publicaties zoals vaktijdschriften. De verworven kennis is daarnaast ingezet bij advisering en onderzoek op aanvraag. 

    Praktische toepassing

    Met de toegepaste kennisontwikkeling wil de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed bijdragen aan verantwoorde en professionele erfgoedzorg in Nederland en bovendien een brugfunctie vervullen tussen wetenschap en praktijk. De kennisverwerving in de programma’s is daarom primair gericht op praktische toepassing en ondersteuning van beleid. Zo kan deze kennis de zelfredzaamheid vergroten en verbeteren van erfgoedbeheerders en eigenaren die primair verantwoordelijk zijn voor onze erfgoedzorg.

    Collectiemanagement

    De Onderzoeksagenda 2008-2012 geeft een integrale visie op collectiemanagement. Elk object is tastbaar en vertelt tegelijkertijd een verhaal. Aan beide aspecten, materieel én immaterieel, ontleent het object zijn waarde. In de onderzoeksagenda staat de waardering van het object in zijn context centraal. De onderzoeksthema’s hebben alle betrekking op de relatie tussen materiaal, behoud, gebruik, verhaal en waardering. Binnen de programma’s werd daarom gewerkt met multidisciplinaire teams van kunst- en cultuurhistorici, natuurwetenschappers en restauratoren.

    Collectiemanagement-driehoek

    Basis van de Onderzoeksagenda vormt de zogenoemde collectiemanagement-driehoek: 

    Schematische weergave van de collectiemanagement-driehoek.

    In het midden van de driehoek staat de collectie of het object met de waarde die we eraan toekennen. Deze waarde kan zowel financieel zijn als cultureel, artistiek, immaterieel of emotioneel. Bij het beheer van die waarde onderscheiden we drie processen: ontwikkeling, behoud en gebruik. Ontwikkeling betreft het toevoegen van waarde door aanwinst, afstoting of onderzoek, waardoor meer kennis over object en context wordt gegenereerd. Behoud betreft het handhaven van waarden en het beperken van waardeverlies door het treffen van de juiste maatregelen op het gebied van consolidering, conservering en risicoreductie. Gebruik betreft het benutten van objecten op grond van de waarde die ze krijgen toegekend, zoals tentoonstellen, onderzoeken en bestuderen. 

    Waardeoptimalisering

    Collectiemanagement gaat in de eerste plaats over waardeoptimalisering, die kan worden bereikt via goed onderbouwde beslissingen over de inzet van middelen. Bijvoorbeeld door investering in waardetoename of door beperking van waardeverlies, zodat met de collectiewaarde inkomsten kunnen worden gegenereerd. Collectiemanagement wordt daarmee waardemanagement. 

    Toegankelijkheid

    De verbindende factor tussen de collectie en de drie waardebepalende processen is 'toegankelijkheid'. De processen kunnen alleen dan plaatsvinden wanneer er toegang is tot de collectie of het object, de informatie die erin besloten ligt en de context van het object, zodat dit volledig tot zijn recht komt. 

    Thema’s

    De themaselectie van de Onderzoeksagenda kwam tot stand na een eigen inventarisatie van kennisleemten en raadpleging van het Nederlandse museale veld. Tussentijds werd relevantie en actualiteit regelmatig getoetst via veldconsultaties. In de onderzoeksprojecten is samengewerkt met nationale en internationale kennis- en praktijkpartners, om te komen tot een zo optimaal mogelijke erfgoedkennis voor Nederland.   

    Onderzoeksagenda 2008-2012 - planning vooraf

    De onderzoeksagenda is uitgevoerd onder leiding van Janneke Ottens als sectorhoofd Kennis Roerend Erfgoed. De voorbereidende rapporten voor de Onderzoeksagenda 2008-2012, opgesteld door het toenmalige Instituut Collectie Nederland (ICN, nu overgegaan in de RCE), zijn hier te downloaden:

    Rapport Van Waarde voor Waarde, deel 1 (ICN 2008)

    Rapport Van Waarde, voor Waarde, deel 2 (ICN 2009)

  • Bewonder onze showcases

    De meest aansprekende onderzoeken
    uit de Onderzoeksagenda 2008-2012
    staan ‘in de etalage’. 

    Ga verder >
  • Ontdek onze expertise

    Inhoud en resultaten van de Onderzoeksagenda zijn ook bereikbaar via een selectie van de expertisegebieden van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

    Ga verder >
  • Bekijk de programma' s

    De Onderzoeksagenda 2008-2012 omvat vijf onderzoeksprogramma’s en 60 projecten, gericht op collectiemanagement. Hun samenbindende factor is ‘waardering’.

    Ga verder >
  • Over de agenda
  • Over ons
  • Contact
  • Colofon
  • Zoeken
  • Sitemap