print this page

Installaties

Musea verzamelen steeds vaker installatiekunst. Vaak zijn dit complexe werken die allerlei vragen oproepen over het beheer en behoud.

resizedimage600435 Madelene berkhemer

Installatie van Madeleine Berkhemer voor de nieuwe winkel van schoenontwerper Christian Louboutin in Miami. Foto: Elizabeth Renfrow for BizBash.

Kunstenaars gebruiken vergankelijke of tijdelijke materialen. Vanwege de veelzijdigheid van de onderdelen zijn richtlijnen voor herinstallatie noodzakelijk en moeten media-elementen worden overgezet naar nieuwe formats. In dit proces is de ‘stem’ van de kunstenaar onontbeerlijk.

Onderzoek

Het onderzoek naar een duurzame omgang met installatiekunst heeft de laatste jaren een vlucht genomen en spreidt zich uit over verschillende disciplines: van techniek tot betekenis, van documentatie tot materiaalgebonden onderzoek, van museale opstelling tot samenwerking met de kunstenaar. Bij conservering en presentatie van hedendaagse kunst liggen praktijk en theorie dicht bij elkaar. Het onderzoek bevindt zich dan ook op het snijvlak van praktijksituaties, methodiek en reflectie.

Samenwerking

De resultaten van de projecten binnen het thema Installatiekunst kwamen tot stand door nationale en internationale samenwerking, die het INCCA-netwerk hebben versterkt. De wijze waarop onderzoek op het gebied van installaties vanuit de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Stichting Behoud Moderne Kunst werd gecoördineerd, is door andere landen in Europa gevolgd (onder meer Italië, Spanje en Portugal).

Toepassing

De methodiek voor kunstenaarsinterviews en de documentatie van installaties wordt breed toegepast in de professionele praktijk en door studenten, en is beschikbaar via verschillende publicaties online en in boekvorm. Casestudies geven een rijk overzicht van de vragen en toepassingen van het onderzoek. Enkele casestudies waren onderwerp voor de toetsing van de methodiek voor collectie-risicomanagement.